BulutTahsilat -SWIFT VE BIC KODU NEDİR?

SWIFT VE BIC KODU NEDİR?

BIC kodu ingilizce bir kelime grubu olan Bank Identifier Codes ‘un kısaltmasıdır. Bu kısaltma Banka Tanımlama Kodları’nın ingilizce karşılığıdır.

SWIFT VE BIC KODU NEDİR?

17 Haziran 2019

Twitter-icon
SWİFT VE BIC KODU NEDİR?

Bıc Kodu Nedir?

BIC kodu ingilizce bir kelime grubu olan Bank Identifier Codes ‘un kısaltmasıdır. Bu kısaltma Banka Tanımlama Kodları’nın ingilizce karşılığıdır. BIC numaraları da Swift ’i oluşturan kurallardan biridir.
BIC numaraları bankaların ülkeleri üzerindeki şehir ve kendi isimlerine göre tayin edilir. Sonuç itibariyle ülke, şehir ve isimden oluşan bir kodla bir paranın havale, eft vb. yollar ile bir ülkeden başka bir ülkeye rahatlıkla gitmesini sağlamaktadır.

Swift Kodu Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Swift bir ISO (International Standart Organization) standardıdır ve bu dünya çapında ISO 9362 olarak bilinir. Swift sisteminin geçmişi aslında oldukça eskiye dayanıyor. Swift çalışmaları 1973 yılında kurulan topluluk tarafından temelleri atılmış ve 1977 yılında resmi olarak çalışmaya başlamıştır. Sonuç olarak swift bir banka ve ülke tanımlama kod sistemi demek yanlış olmaz.
Dünyanın büyümesi ve gelişmesiyle bir A ülkesinden bir B ülkesine para transfer ihtiyacı duyulması kadar doğal bir olay yoktur ve bu olay herkes tarafından normal karşılanır. Peki elektronik ortamda, bütün banka sistemleri birbirine bağlıyken, sadece bilgisayarların olduğu ve her şeyin otomatik işlediği bir sistemde Amerika’dan Türkiye’ye para gönderen bir kişi, Amerika’daki bankaya ve bilgisayar sistemine Türkiye’deki bankayı nasıl tarif edecek. İşte bu ihtiyaçtan dolayı swift kodu meydana çıkmıştır.
Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ( Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon  Derneği ), Swift’in açılımıdır. Her bankanın döviz hesapları için ayrı bir kodu bulunur. Döviz hesabına para göndermek ya da para almak istediğinizde bu kodu kullanırsınız.
Yani Swift kodu, bankaların döviz hesaplarına yapılan transferlerin gerçekleşmesini sağlayan uluslararası koddur. 11 haneden ve tamamen büyük harflerden oluşur. Kod açılımında ilk 4 hane bankanın kodunu, devam eden iki hane ülke kodunu, sonraki 2 ya da 4  hane ya da bazı ülkelerde 3 hane yerel kodu, sonraki 3 hane ise şube kodunu tanımlamaktadır. Eğer bu kod birleşimi 11 haneyi oluşturmuyorsa kodun sonuna ‘X’ harfi eklenerek 11 haneye tamamlanır.

Swift Kodu ile Nasıl Transfer Yapılır?

Döviz transferi işlemi yapabilmek için bir döviz hesabı ve işlem ücreti kesilebilecek bir TL hesabına sahip olmalısınız. Swift kodunu bankadan öğrenebileceğiniz gibi, transferin yapılacağı bankanın yer aldığı ülkenin bilgisi ve bu ülkede yer alan bankanın ilk harfi, döviz transferinin yapılacağı bankanın veya şubenin bulunduğu şehrin ilk üç harfi ile birlikte döviz transferi (Swift) işlemine devam edilebilir.
İnternet bankacılığı kullanarak bu işlemi gerçekleştiriyorsanız, bilgi ekranında belirlenmiş olan kriterlere uyan ve Swift sistemine girilmiş olan bankaların şubeleri ve şube numalarını göreceksiniz. Eğer döviz transferi yapmak istediğiniz bankayı listede göremezseniz, şubenize gitmeniz gerekir.

Swift Kodu ile Gönderilen Para Ne Zaman Ulaşır?

Swift işlem giriş saati 17:00'dan önce ise, döviz transferi iki iş günü içerisinde, 17:00'dan sonra ise üç iş günü içerisinde gerçekleşir. Bazı bankalar Swift işlemlerinin daha hızlı olması için Dolar , Euro ve İngiliz Sterlini cinslerindeki transferler için 13:45’ten önce ek ödeme alarak aynı gün içinde geçmesini sağlayabilir.
 
Kaynaklar:
http://www.paravepara.com/ >> https://www.paradurumu.com/
 
 


Twitter-icon
Önceki Yazılar
...
FİNTECH Mİ, TECHFİN Mİ?

Fintech-techfin farkını belirgin şekilde açıklamak için techfin’in ne olup olmadığını biraz daha açmak gerekiyor...

...
KOŞTURMAYA GEREK YOK!

Her şeye yetişme telaşıyla geçen mesailer, çabucak akıp giden hafta sonu tatilleri arasında gidip gelirken, ...

...
3D SECURE 2.0 GELİYOR

3D Secure; internet üzerinden yapılan alışverişlerde kart sahibini doğrulayan ve kart kuruluşları tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir.

BulutTahsilat - Referanslar